Vaarroutes Friesland

Vaarroutes Friesland.

Heerlijk met uw eigen sloep of boot varen in Balk of langs de mooiste plekjes in Friesland. Een sloep huren bij ons is ook mogelijk. 

Vaarroutes Friesland | Rondje Balk

Wanneer u met de (huur) sloep door het bos wilt varen is Balk een mooi startpunt. De sloepenroute met de naam "Rondje Balk" is 31 km lang en goed te varen in één dag. 

U kunt uw tocht beginnen bij Jachthaven Lutsmond, aan het begin van de Luts. De Luts is een rivier die stroomt van het Slotermeer door het centrum van Balk naar het meer De Holken.

Een beetje afhankelijk van de wind kunt u kiezen om over het Slotermeer koers te zetten richting Woudsend of te varen via de Luts door de Gaasterlandse bossen richting De Wyldemerk.

vaarroutes friesland

Varen door de Gaasterlandse Bossen

De Wyldemerk is een natuurgebied met een zandgat (ontstaan door zandwinning in de jaren '60). Koeien en geiten lopen er los rond en een deel is ingericht als libellenreservaat. In dit gebied kunt u heerlijk genieten van de rust en de stilte.

Na uw bezoek aan de Wyldemerk vaart u door de Spoekhoekster Feart richting de Rüsterfeart. Deze vaart komt uit in het meer De Holken. Dit meer is een onderdeel van de merenketen tussen Heeg en Warns.

Als u de Holken voorbij bent komt u terecht op de Fluessen, een van de grootste meren van Friesland. In dit meer liggen verschillende eilandjes, waaronder het Konijneneiland. 

Vanaf de Fluessen komt u terecht op het Heegermeer. Hier slaat u vrij snel af naar rechts. U vaart langs de verschillende vakantieparken richting het watersportdorp Woudsend. Wanneer u voor de brug van Woudsend links af slaat kunt u na 1 km aan uw rechterhand tanken.

Wanneer u voorbij de brug van Woudsend gevaren bent ziet u aan uw rechterzijde de bijzondere houtzaagmolen De Jager, die gebouwd is in 1719.

Als u Woudsend achter u gelaten heeft komt u terecht op het Slotermeer. De elfstedentocht route komt twee keer over dit meer. Op dit meer is veel jeugd te vinden die zeilles volgen bij één van de zeilscholen uit Balk.

Uitzicht over het Slotermeer

Op het Slotermeer houdt u de vaargeul aan richting Balk. In de verte ziet u de vlaggen wapperen van Strandpaviljoen Badmeester Keimpe en Jachthaven Lutsmond.

Er zijn genoeg mogelijkheden om te overnachten in Balk, zo kunt u overnachten op uw eigen boot in Jachthaven Lutsmond,  Logeren in 1 van de prachtige appartementen van monument It Bûterhûs of genieten in het 'oudste' hotel van Balk Hotel Teernstra.  's Avonds kunt u vanuit de Jachthaven met het pontje richting Badmeester Keimpe varen om een hapje te eten na een gezellige dag op het water. 

Vaarroutes Friesland | Met de sloep in de omgeving van Balk

Middelseeroute

De historische Middelseerûte, onderdeel van de Elfstedentochtroute, was lang geleden al een belangrijke vaarverbinding tussen Leeuwarden en Sneek. Nu is het voor motorboten en zeilboten met een goed strijkbare mast een goed alternatief voor het drukke Prinses Margrietkanaal. Vaarwegen zijn verdiept, bruggen verhoogd en nieuwe aanlegplaatsen gerealiseerd. Hiermee is het een prima vaarroute geworden die regelmatig kan worden afgewisseld met activiteiten op de wal.

Deze route kronkelt langs het oude kweldergebied van de voormalige Middelsee en is toegankelijk voor boten met een maximale kruiphoogte van 2,40 m (afhankelijk van het waterpeil) en een diepgang van 1.30 m. Uitstapjes naar Franeker en Bolsward zijn op deze route ook mogelijk.